Risk tasus võtmist

Nagu juba teate, otsis Metsainvestor Peeter pikemat aeg metsakinnistut, kuhu oma säästud panna ja möödunud aastal see õnnestus.

Ost toimus mullu kevadel, mil koroonaehamatus lõi korraks võnke kinnisvaraturule ning Peetril õnnestus osta 1,52 ha suurune kinnistu 3000 euro eest. Aasta tagasi oli ostuhind turu keskmisest veidi kõrgem, kuid otsus tasus ennast ära.

Arco Vara kinnisvarabüroo analüütik Mihkel Eliste rääkis Äripäeva hommikuprogrammis, et kuigi põllu- ja metsamaade ostubuumist Eestis praegu rääkida veel ei saa, on ostusurve ja seetõttu ka hinnakasv tugev. Nii kasvas metsamaa mediaanhind tänavu I kvartalis mullu sama ajaga võrreldes 27 protsenti ja kõik märgid näitavad, et kasv ei peatu.

Põhjused selleks on lihtsad: hinnatõusu tõukavad tagant toormehindade kasv ja tõsiasi, et vaatamata hinnatõusule on Baltikumis metsa- ja põllumaa hind siiski veel madal võrreldes Lääne-Euroopaga. Nii näiteks maksab metsamaa Hollandis ja Saksamaal pea kümme korda enam. Lisaks kõigele on ka nn suur raha ehk suured kinnisvarafondid avastanud Baltimaad, mis loomulikult suurendab nõudluse poolt

Üks huvitav seik veel. Haritava maa hinnakasv on alates 2004. aastast olnud korteriturust pea viis korda ja metsamaast ligi kaks korda kiirem. Seega võidumehed olid need, kellel oli 2000ndate algul raha ja tarkust maad osta.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.